#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 12. 10. 2024

Dobrý den, pane primáři, zoufale prosím o radu. Babičce (96 let) diagnostikovali TU hlavy slinivky, signalizujicim priznakem bylo žluté zabarvení kůže. Ve FN Bohunicích byla hospitalizována něco přes týden, momentálně nám ji dali domu s tím, že nemohou nic dělat a doporučili nám hospicovou péči s tím, že babička zemře na kumulaci žluče, kdy už to tělo jednoho dne nezvládne. Zprůchodnění žlučových cest endoskopicky je znemožněno divertikly v jícnu, drenáž odmítají provést. Nyní máme babičku třetí den v domácí paliativní péči, ale stále nám to vrtá hlavou. Opravdu je to správné rozhodnutí, nechat ji v podstatě zemřít na selhání jater, aniž by se jí pokusili zavést perkutánní transhepatsalni drenáž? Babička nejeví kromě žlutého zabarvení a úbytku na váze žádné jiné příznaky. Je při chuti, mobilní, orientovaná, bez bolesti. Považujeme to za neuzavřené a jsme v zoufalé situaci. Děkujeme.

Odpověď odborníka, 18. 10. 2024

Dobrý den,

perkutánní transhepatální drenáž je jistě posledním možným řešením, ale konec života to neodvrátí, možná o pár týdnů odloží.
Je pak otázka, zda takovéto čekání na smrt má smysl při této kvalitě života... To je spíše otázka filozofická než medicínská, ale život by jí to o mnoho skutečně neproužilo, spíše její budoucí trápení...

Prim.MUDr.Šmakal Martin

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři