#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 1. 7. 2024

Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognozu.. Jedná se o hodně vážný nález? Momentálně dočasně vývod tenk. střeva, pacient 52let, ileus střev - opece. Je velká naděje, že léčba chemo a ozařování zabere?
Děkuji.
1.
Nález:
Předmět: I. resekované tenké střevo, II. serosa tenkého střeva s bělavými ložisky Histologický nález:
Resekát tenkého střeva ve dvou částech délky 80 a 200 mm, bez nálezu.
Histologicky v obou resekovaných částech tenkého střeva ložiskově zastižen invazivní trabekulárně uspořádaný karcinom (exprimující CK20, CDX2, SATB2, ložiskově CK7, chromogranin, slabě synaptofyzin, je CD56 negativní, vykazující vysokou proliferační aktivitu Ki67), bez známek nádorové lymfangioinvaze (D2-40), infiltrující svalovou stěnu, submukózu a ložiskově sliznici tenkého střeva. Jedná se o smíšený adeno-neuroendokrinní karinom (MANEC) tlustého střeva. V obou resekovaných částech tenkého střeva karcinom dosahuje jeden resekční okraj.
MKNO-8244/6

II.
Béžová částice průměru 5 mm, zpracovaná celá.
Histologicky se jedná o svalovou část střevní stěny tenkého střeva s ložiskově vazivově zbytnělou serózou, obsahující drobné čepy výše popsaného karcinomu (CKA pozitivní).
MKNO-8244/6


Zá: Neuroendokinní ca tenkého střeva - lokální recidiva, dle CT a RS 4/2024 bez zn. meta postižení
Návrh léčby: Vzhledem k nemožnosti provést radikální chirurgický výkon v terénu jizvení nyní k onkologické systémové terapii. Onkologie: objednána na 16.7.2024 v 12 hod
Dále vzhledem k sek. hojení rány, kdy se nyní objevilo nově ložisko v jizvě - informace od pacienta při telefonické informaci stran výsledku histologie a dalšího postupu terapie, prosíme o odběr histologie z tohoto ložiska.
obj jizva po stř lap klidná, nad pupkem 2 drobná ložiska v.s icip. steh píštěle

Odpověď odborníka, 22. 7. 2024

Dobrý den,
bohužel si myslím, že nález je prognosticky vážný, zvl., když nešlo nádor odoperovat do čisté tkáně, navíc jde o málo citlivý nádor k ozařování či chemoterapii...

Prim. MUDr.Šmakal martin

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři