Zeleným čaje proti rakovině: tentokrát opravdu?
Lístky zeleného čaje jsou bohaté na přírodní antioxidanty chránící buňky našeho těla před poškozením. Již dlouho se hovoří o snižování rizika onemocnění typu rakovina nebo infarkt díky pravidelnému pití čaje připraveného z této suroviny.
Lístky zeleného čaje jsou bohaté na přírodní antioxidanty chránící buňky našeho těla před poškozením. Již dlouho se hovoří o snižování rizika onemocnění typu rakovina nebo infarkt díky pravidelnému pití čaje připraveného z této suroviny. Toto optimistické tvrzení o stále více oblíbeném nápoji si proto vzala pod drobnohled studie čínských vědců.
Špatné stravovací návyky nám zbytečně zkracují život
Rakovina tlustého střeva, v jejímž výskytu drží Česká republika smutné prvenství, se vyskytuje především v souvislosti se špatnými stravovacími návyky. Přemíra červeného masa, nedostatek vlákniny a mléčných výrobků, ale také málo pohybu – to vše zvyšuje naše šance na tento typ zhoubného onemocnění. Pokud se rakovině tlustého střeva chceme vyhnout, měli bychom se více hýbat a ozdravit svůj jídelníček. Podle nejnovějších zpráv si také pravidelně dopřávat šálek zeleného čaje.
Čínští pijáci zeleného čaje žijí déle a zdravěji
Čínští vědci provedli studii, ve které se rozhodli definitivně potvrdit nebo vyvrátit příznivé účinky jejich oblíbeného nápoje. Do studie bylo zařazeno 70 tisíc čínských žen ve věku od 40 do 70 let. U každé ženy vědci zjišťovali, zda a v jakém množství pravidelně konzumuje zelený čaj. Tyto ženy pak byly sledovány následujících šest let a v tomto časovém období onemocnělo 256 z nich rakovinou tlustého střeva. Podrobné zpracování výsledků ukázalo, že ženy, které pravidelně pily zelený čaj, měly pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva o 37 % nižší. Také se jasně ukázalo, že ženy byly před rakovinou chráněny tím více, čím častěji a čím déle během svého života pravidelně popíjely zelený čaj.
Zelený čaj: antioxidanty bez vedlejších účinků
Které látky obsažené v zeleném čaji mu vlastně propůjčují jeho příznivý účinek? Obecně se jedná o polyfenolické antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů.
Antioxidanty jsou obsažené také například v čerstvém ovoci, patří mezi ně totiž vitamin C. Velmi příjemné pro užívání jsou i antioxidační látky obsažené v hořké čokoládě nebo ve vínu. Oproti těmto potravinám má však zelený čaj velikou výhodu – je zcela bez vedlejších účinků, jako je případná obezita nebo alkoholické poškození jater.
(vek)
Zdroj:
- Yang G. et al.: Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women.; Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, June 2007