#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt rakoviny ledvin je u nás největší na světě. Proč?

Zjistěte, proč mají Češi tak vysoké riziko karcinomu ledviny, jestli ohrožuje i vás a jak se této zákeřné chorobě vyhnout.

Zjistěte, proč mají Češi tak vysoké riziko karcinomu ledviny, jestli ohrožuje i vás a jak se této zákeřné chorobě vyhnout.

Každý rok se v České republice objeví asi tři tisíce nových pacientů s karcinomem ledvin. Když vztáhneme množství jeho výskytu na počet obyvatel, průměrná čísla jsou v Evropské unii zhruba o polovinu menší. Jak je to možné? Dříve se uvažovalo například o statistických chybách ve vykazování diagnóz, bohužel to však vypadá, že opak je pravdou. Češi skutečně v této nemoci drží světové prvenství. Na vině je zřejmě nevhodný životní styl.

Co děláme špatně

Při vzniku rakoviny se uplatňuje nesčetné množství faktorů. Jen některé z nich známe a jen část dokážeme ovlivnit. Představujeme vám „silnou šestku“ těch vlivů, o kterých lékaři hovoří v souvislosti s karcinomem ledvin jako o zásadních:

  1. Pitný režim. Když jsou ledviny nuceny šetřit vodou, v moči je vyšší koncentrace odpadních látek, což může dlouhodobě vést k problémům. Doporučováno je vypít 2–2,5 litru vody denně. K tomu má většina Čechů daleko a jiní zase vodu nahrazují alkoholem, který sám o sobě našemu organismu škodí.
  2. Stravovací návyky. Ve srovnání se zbytkem světa konzumujeme velké množství uzenin a slaných a kořeněných jídel. Máme také oblibu v polotovarech, instantních směsích a trvanlivých průmyslově vyráběných potravinách (sladké tyčinky, slané crackery apod.). Dalším problémem je smažené a grilované maso. Se všemi těmito potravinami se do našeho těla dostávají škodliviny, které poškozují především ty orgány, jež je z těla odstraňují – tedy ledviny a trávicí systém. Mimochodem, co se rakoviny tlustého střeva a konečníku týká, jsme celosvětově v první pětce.
  3. Kouření. Známý rizikový faktor snad všech nádorových onemocnění je u nás stále poměrně populární, ač množství kuřáků naštěstí spíše klesá. Ledviny jsou při kouření obzvlášť ohroženy, protože řada nebezpečných látek obsažených v cigaretovém kouři se z těla vylučuje močí.
  4. Obezita a vysoký tlak. Souvisí částečně s již zmíněnou konzumací tučných a slaných potravin, stejně jako s nedostatkem pravidelného pohybu. Obezita i hypertenze byly studiemi prokázány jako rizikové faktory karcinomu ledvin.
  5. Kvalita potravin. Za tento fakt zčásti nemůžeme – to, že na pultech našich supermarketů se ve srovnání se západní Evropou nachází více nekvalitních potravin, je tiše přijímaný fakt. Kdo si však připlatí či vybírá pečlivě, dobré potraviny bez přidané chemie dostat může.
  6. Faktory prostředí. Jde především o pesticidy v ovoci a zelenině či výfukové plyny a zplodiny ve vzduchu. Ti, kteří v práci přicházejí do styku s těžkými kovy či nebezpečnými chemikáliemi, mohou být rovněž vystaveni riziku.

Prevence? Více vody, méně salámu

Rakovina ledvin tvoří asi 3 % nádorů dospělé populace. Ve srovnání s karcinomem plic či prsu je tak stále poměrně vzácná – možná proto se o tomto českém prvenství příliš neví. Její hrozba však existuje, zvláště, pokud jste se poznali alespoň v některém z výše zmíněných rizikových faktorů. V takovém případě zapomeňte na tradiční „středoevropskou dietu“ a uzené s bramborákem raději vyměňte za lehký salát s rybím či kuřecím masem. Dbejte na čerstvost a kvalitu potravin. Ovoce a zeleninu jezte v hojném množství, ale vždy je pečlivě omyjte a oloupejte, abyste předešli konzumaci chemikálií. Ale hlavně pijte vodu, a to alespoň 2 litry za den. Uvidíte, že vás brzy budou milovat nejen vaše ledviny, ale celé tělo.

(luko)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři