#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úskalí fastfoodu: Může akrylamid přispět ke vzniku rakoviny?

Spory panující kolem akrylamidu a jeho vlivu na vznik rakoviny se táhnou již řadu let, výsledky jsou však rozporuplné a pro veřejnost často matoucí. Bylo prokázáno, že akrylamid může způsobovat rakovinu u laboratorních potkanů.

Spory panující kolem akrylamidu a jeho vlivu na vznik rakoviny se táhnou již řadu let, výsledky jsou však rozporuplné a pro veřejnost často matoucí. V několika studiích bylo prokázáno, že akrylamid ve velkých dávkách může způsobovat rakovinu u laboratorních potkanů. Velké množství akrylamidu také u lidí prokazatelně poškozuje nervový systém.

Prozatím ale neexistují důkazy, že by malé množství akrylamidu v potravě mělo karcinogenní vliv i na člověka. Riziko látek pro vznik rakoviny u lidí nemůžeme hodnotit pouze na základě studií, při kterých byly podávány vysoké dávky laboratorním zvířatům. Závěry o tom, jak akrylamid způsobuje rakovinu, proto je nutno považovat za ukvapené.

Důkazů je stále málo

Studie publikovaná roku 2003 v British Journal of Cancer sledovala v průběhu pěti let stravu tisícovky onkologických pacientů a stravu více než 500 zdravých jedinců. Tato studie nezjistila žádné důkazy toho, že by konzumace potravin s vysokým obsahem akrylamidu měla zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva, močového měchýře a ledvin.

Lidé, kteří se stravovali zejména ve fastfoodových restauracích a jejich strava obsahovala velké množství akrylamidu, neměli zvýšené riziko vzniku rakoviny v porovnání s těmi, kteří se potravinám obsahujícím akrylamid vyhýbali. Vztah mezi rizikem vzniku rakoviny a obsahem akrylamidu v jídle proto není snadné potvrdit ani vyloučit.

Může nedostatek důkazů vyvrátit podezření?

Přestože výsledky nejnovějších studií nenaznačovaly, že by mezi rakovinou a akrylamidem v potravě existovala nějaká souvislost, bylo zapotřebí dalšího výzkumu, který by lékařům poskytl bližší a přesnější informace. Americký úřad pro kontrolu léčiv a potravin (US Food and Drug Administration) vyvinul snahu zjistit, jak se akrylamid během tepelné úpravy potravin tvoří a jakým způsobem ovlivňuje funkci lidského těla.

Akrylamid je u žen spojen s rakovinou vaječníků a dělohy

Studie holandských vědců z loňského roku dala za pravdu skeptikům a potvrdila, že ženy, které v potravě přijímají větší množství akrylamidu, se nacházejí ve dvojnásobném riziku rakoviny vaječníků a dělohy. Jde o dávku odpovídající množství akrylamidu obsaženého v balíčku čipsů, polovičním balení sušenek nebo porci hranolků denně.

V každém případě je tedy dobré se rychlému občerstvení a jeho chuťově lákavým pokrmům s vysokým obsahem akrylamidu zdaleka vyhnout.

Přečtěte si také: Akrylamid – skrytý fastfoodový zabiják?

(hak)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři