Rakovina ovlivní skladbu jídelníčku. Víte, jak by měl vypadat ten ideální?
Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti a nedostatek některých živin si často vynutí změnu stravovacích návyků.
Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti a nedostatek některých živin si často vynutí změnu stravovacích návyků. Napovíme, jak by měl ideální jídelníček vypadat.
Výživa pomůže v boji s nemocí
Vhodně zvolená strava dodá tělu sílu a umožní lépe se vyrovnat s dopadem rakoviny a její léčby na vaše zdraví. To může znamenat i to, že budete jíst potraviny, které normálně nejsou pro zdravou výživu příliš doporučovány. Například budete potřebovat dietu s vysokým obsahem tuků a kalorií, abyste si udrželi tělesnou hmotnost. V jiném případě si pacienti často musí dopřát chladné a hutné pochoutky, jako je zmrzlina nebo mléčné koktejly, a to kvůli bolestivému a obtížnému polykání.
Při plánování jídelníčku je třeba vzít v úvahu:
- typ rakoviny, se kterou se léčíte,
- všechny nežádoucí účinky léčby,
- individuální chutě pacienta.
Nežádoucí účinky vše komplikují
Pro léčbu rakoviny existují různé přístupy – chemoterapie, ozařování nebo operace. Všechny varianty sice bojují se zákeřným onemocněním, ale mohou s sebou nést i riziko nežádoucích účinků. Ty často negativně ovlivňují příjem potravy. Další obtíže jsou způsobené přímo nádorovým onemocněním samotným. Patří sem:
- ztráta chuti k jídlu,
- bolestivá místa v ústech nebo krku,
- sucho v ústech,
- problémy se zuby a dásněmi,
- změna vnímání chutí a vůní,
- nevolnosti a zvracení,
- průjem nebo zácpa,
- dlouhotrvající únava,
- deprese.
Pokud některé z výše uvedených obtíží pociťujete, je vhodné poradit se s lékařem nebo nutričním terapeutem, jak jim nejlépe čelit.
Jezte podle chuti!
Pacientům bojujícím s rakovinou pomůže ke správné výživě i několik obecných doporučení:
- Řiďte se svou chutí, jezte oblíbené potraviny a nenuťte se do jídel, která vám momentálně nechutnají nebo nevoní.
- Pokuste se, aby byl váš jídelníček pestrý a obsahoval dostatečné množství všech živin.
- Pamatujte, že vláknina pomůže v boji se zácpou, neměla by ale trávicí soustavu příliš zatěžovat.
- Nezapomínejte ani na bílkoviny a tuky.
- Volte spíše snadno stravitelná jídla – pokud vám nedělá dobře maso, nahraďte jej mléčnými výrobky (raději kysanými – jogurty, kefíry, tvarohem) a rostlinnými bílkovinami.
- Vhodným doplňkem stravy při nemoci je i tekutá výživa.
Boj s nádorovým onemocněním rozhodně není jednoduchý, vhodná výživa vám ale dodá sílu, abyste nemoci dokázali lépe čelit.
(hak)
Zdroj: