#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Častá konzumace některých uzenin zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře

Máte rádi uzeniny? Pak buďte obezřetní. Tyto výrobky nikdy nepatřily mezi ty, které by lékaři a dietologové doporučovali, a nyní odborníci varují ještě více. Konzumace velkého množství červeného masa upraveného do formy uzenin totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře.

Máte rádi uzeniny? Pak buďte obezřetní. Tyto výrobky nikdy nepatřily mezi ty, které by lékaři a dietologové doporučovali, a nyní odborníci varují ještě více. Konzumace velkého množství červeného masa upraveného do formy uzenin totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Uzeniny často obsahují dusíkaté konzervační látky – dusitany a dusičnany. Vědci se domnívají, že pokud jsou uzeniny konzumovány pravidelně a ve větším množství, mohou tyto konzervační látky vylučované močí poškozovat buňky vystýlající močový měchýř a podněcovat je k rakovinovému bujení.

Řekni mi, co jíš

Tým vědců z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny sledoval více než sedm let přes 300 tisíc mužů a žen ve věku 50 až 71 let. Vědci se zajímali podrobně o jejich stravovací návyky, a především zjišťovali vztah mezi konzumací uzenin a rakovinou močového měchýře. Během studie se ve sledovaném vzorku vyskytlo 854 případů rakoviny močového měchýře, z toho 720 u mužů a 134 u žen.

Na počátku studie museli všichni účastníci vyplnit podrobný dotazník mapující jejich způsob stravování a životní styl, ale také etnický původ, vztah ke kouření nebo úroveň vzdělání. V průběhu studie pak byl u všech účastníků pravidelně zjišťován příjem dusitanů a dusičnanů – konzervačních látek používaných v uzeninách, které jsou nejvíce podezřelé z podněcování rakovinového bujení. Nakonec výzkumníci určili také obsah těchto látek v uzeninách, které jsou nejčastěji konzumovány v USA.

Slanina neškodí, salámy ano?

Vědci zjistili jasný vztah mezi konzumací některých uzenin (salámů) vyrobených z červeného masa (např. vepřového) a výskytem rakoviny močového měchýře. Dále zjistili, že riziko vzniku rakoviny močového měchýře se zvyšuje spolu s celkovým příjmem dusitanů, ale nikoli dusičnanů. Také se nepodařilo prokázat vztah mezi rakovinou močového měchýře a konzumací slaniny, hamburgerů, steaků nebo uzenin z bílého (drůbežího) masa.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři